Publika laddningsstationer vs. laddbox hemma: en jämförelse

Om du har en elbil och du försöker avgöra om det är värt investeringen att investera i en laddbox hemma i Stockholm, vill du veta hur det kan jämföras med att förlita dig på offentliga laddstationer.

En offentlig laddstation hänvisar till en elbilsladdare som är tillgänglig för allmänheten. Vanligtvis måste du betala för att använda den.

Däremot är en laddbox för elbilar hemma en som är installerad i ditt alldeles egna hem, och du behöver bara betala elräkningarna som är kopplade till den.

Innan du bestämmer dig för om laddning av elbilar i bostäder är något för dig, läs mer om för- och nackdelarna med elbilsladdare för offentliga och hemmabruk.

Fördelar och potentiella nackdelar med offentliga laddstationer för elbilar

En av de största fördelarna med offentliga laddstationer för elbilar är att de inte kommer med höga initialkostnader. Eftersom ett företag redan kommer att ha betalat för stationen och installerat den, måste du helt enkelt betala för elen och eventuella användningsavgifter på stationen. 

En annan potentiell fördel med offentliga laddstationer för elbilar är att de ibland har snabbladdningsstationer som är för dyra för de flesta villaägare att ha råd med.

Som ett resultat är vissa offentliga laddare bättre för tillfällen när du har bråttom och behöver ladda ditt fordon snabbt – och enbart då.

Även om offentliga laddstationer för elbilar har många fördelar, har de några potentiella nackdelar om en elbilsägare planerar att använda dem som sitt enda laddningssätt.

När du inte har en laddbox installerad hemma i Stockholm, kommer du förmodligen att uppleva några av följande nackdelar med att enbart förlita dig på offentliga elbilsladdare i staden:

  • Långa offentliga väntetider för att ladda bilen: När du kommer till en publik laddstation (speciellt i Stockholm) kan du behöva stå i kö för att använda den. När en plats har öppnats måste du vänta ett tag till medan ditt fordon laddas. På grund av möjligheten till långa väntetider är det ofta bättre att använda en laddbox hemma som din primära laddningskälla, reservera offentliga laddare för längre resor eller tider när du inte har bråttom.
  • Obekväm sökning efter offentliga stationer: Om du inte är bekant med var offentliga laddstationer finns i ditt område kan det vara potentiellt obekvämt och stressigt att hitta en elektrisk laddare nära dig. Även efter att du har hittat alla offentliga stationer på din vanliga rutt kan det vara fördelaktigt att även ha en hemmaladdare som du kan använda innan du tar din elbil till ett okänt område. 
  • Potentiell skada på ditt batteri: Även om offentliga laddstationer vanligtvis är säkra för ditt batteri, kan konstant användning av nivå 3 snabbladdningsstationer göra att din elbils batteri försämras snabbare än att använda nivå 1 eller nivå 2 laddare för de flesta av dina laddningar. Som en naturlig följd av detta resultat är det bäst att bara använda snabbladdningsstationer ibland och hålla sig till en hemmaladdare för de flesta av dina laddningsbehov om du vill förlänga batteriets livslängd. 

Fördelar och potentiella nackdelar med laddningsstationer för elbilar hemma

Med de potentiella nackdelarna med att hålla sig till offentliga laddningsstationer för de flesta av dina elbilsladdningsbehov, kommer du förmodligen att vilja veta om fördelarna med laddningsstationer för elbilar hemma.

Kolla in de främsta fördelarna med att installera en laddbox för hemmabruk nedan:

  • Mer bekvämlighet: När du har en laddbox installerad hemma behöver du inte köra till en publik laddstation varje gång du behöver en ladda din elbil. Istället för att behöva vänta på en ledig parkeringsplats kan du ladda ditt fordon medan du sitter på soffan eller sover i din säng.
  • Ökade besparingar: Att ladda ditt fordon hemma är otroligt prisvärt. Kostnaden för att ladda en elbil hemma är cirka 90–200 kronor om du laddar din elbil från ett tomt batteri till ett fulladdat. Kostnaden är baserad på en batterikapacitet på cirka 50–100 kWh och ett elpris på 2 kronor. Många offentliga stationer tar mer betalt för sin el än så vilket du kanske märkt, vilket betyder att laddning hemma kan hjälpa dig att spara massor av pengar. Dessa besparingar kan till och med göra det så att en laddbox för elbilar betalar sig själv med tiden – speciellt om du är bosatt i Stockholm där priserna för el vid publika laddstationer brukar vara skyhöga då det är en storstad enligt svenska mått mätt.
  • Större hemvärde: Förutom att erbjuda besparingar och bekvämlighet kan laddstationer för elbilar öka ditt hems värde vilket vi nämnt ett antal gånger tidigare. Med fler husägare och potentiella husägare som byter till elfordon är ett hem med en förinstallerad laddbox en attraktiv möjlighet. På grund av det ökade intresset för laddboxar kan ett köp av en göra ditt hem mer önskvärt för köpare och hjälpa dig att sälja det för mer pengar. När du säljer ditt hem kan detta ökade värde hjälpa dig att tjäna tillbaka dina initiala utgifter från att köpa en laddare.

Även om det finns flera fördelar med att installera en laddbox hemma, kan de ha vissa nackdelar. Till exempel håller många husägare fast vid nivå 1 EVSE-laddaren som de fick från återförsäljaren när de köpte sin elbil.

En annan potentiell nackdel med laddboxar är att de har högre initiala kostnader än att ladda ditt fordon offentligt. Om du inte har budget för att betala för dem och deras installation, måste du troligen hålla dig till offentliga stationer ett tag till.

Men de som har pengarna för att göra det kommer att skörda fördelarna med det långsiktiga sparandet genom att ladda hemma och höja sitt hems värde.

Glöm inte att vi är experter på installationer av laddboxar i Stockholmsområdet.

Vi hjälper dig mer än gärna med ett helt gratis prisförslag på en installation.

Kontakta oss redan idag.

Lämna en kommentar