Elbilsladdning: 10 tips för nybörjare

Elektriska fordon blir mer och mer populära för varje dag, och det av goda skäl. De är kostnadseffektiva att använda jämfört med bensinfordon, de är bättre för miljön och de är roliga att köra.

Men om du är ny till att köra elbil finns det några saker du bör veta för att göra upplevelsen ännu bättre.

Här är 10 tips som hjälper dig att få ut det mesta av ditt elfordon.

1. Planera framåt

Det är viktigt att planera din rutt i förväg och använda karttjänster online likt Google Maps eller appar och andra verktyg för att identifiera vilka offentliga laddstationer du kan tänkas använda på vägen. Planering är nyckeln till framgång ifall du ännu inte installerat en laddbox hemma i Stockholm.

2. Förstå din elbil

Att känna till och förstå din elbils räckvidd och vilken laddningshastighet den kan hantera är avgörande för alla nya elbilsförare.

Om du behöver stanna vid en snabbladdare, se till att du vet den maximala laddningshastigheten för ditt fordon.

Till exempel, om din elbils maximala laddningshastighet är 50 kW, kommer den inte att kunna laddas snabbare än 50 kW när du använder en 50 kW laddningspunkt.

3. Bemästra vett och etikett vid publika laddningsstationer

Vett och etikett vid publik laddning består av några enkla regler. Parkera på rätt plats, ta inte upp en laddpunkt när du inte laddar och ladda bara till 80%.

Att ladda de sista 20 procenten tar mycket längre tid och är oftast inte nödvändigt – för att inte tala om att det i vissa fall faktiskt skadar ditt batteri.

4. Ladda ner applikationer

Dessa appar kan vara användbara för att säkerställa att du inte hamnar i strandkant någonstans utan kostnad. Bra kart- och väderappar är också ett måste för din resa. Med dessa appar kan du planera din rutt, leta efter omvägar och se trafikförhållandena i realtid.

5. Kör effektivt 

Ett sätt att hjälpa till att maximera din elbils räckvidd är att köra effektivt. Detta innebär att du undviker snabb acceleration och hård inbromsning och använder ditt fordons ekoläge.

Ett annat tips är att kontrollera dina däck – felaktigt pumpade däck ökar energiförbrukningen och tömmer ditt batteri snabbare.

6. Undvik att ladda över 80 %

När det gäller laddning och utvecklingen av litiumjonbatterierna elbilar använder, är det bäst att ladda till cirka 80 % istället för till hela 100 %.

Detta gör att fordonets regenerativa bromsning kan lagra den ytterligare kinetiska energin som den fångar inom batteriets återstående kapacitet.

7. Utforska hela utbudet av tillgängliga laddningsalternativ

Det finns ett antal olika alternativ när det kommer till att ladda ditt elfordon. Om du har bråttom kan du använda en hypersnabb laddningsstation, som laddar din bil mycket snabbare än ett vanligt 8-10amp uttag.

Men om du inte har bråttom är det helt säkert att ladda hemma eller på ditt hotell över natten och det tar kortare tid totalt sett.

8. Förstå EV-laddningsanslutningstyper

De flesta elfordon använder en kontakt som kallas Combined Charging System, eller CCS. Det “kombinerade” namnet hänvisar till de två typerna av pluggar som ingår i den större kontakten: kontakten för DC-snabbladdning och kontakten för nivå 2-laddning.

Nivå 2 är en långsammare form av elfordonsladdning än DC-snabb. De flesta elfordon kommer att använda en CCS-kontakt. Kontrollera alltid ditt fordons manual för specifik information om vilken typ av laddare du ska använda.

9. Ladda, parkera inte

Laddningsplatser för elbilar är till för laddning, inte för parkering.

Dessa platser är reserverade specifikt för elfordon som behöver laddas och är vanligtvis märkta därefter. Parkera inte där om du inte laddar, även om du är i en elbil.

Och när du är klar, flytta gärna din elbil så snart som möjligt så att andra kan ladda upp sina elbilar.

10. Gå snabbt vidare när du laddat klart

När du är klar med att ladda ditt elfordon är det viktigt att gå vidare snabbt så att andra förare kan dra nytta av stationen.

Det är till hjälp för alla om du återvänder till din bil innan laddningssessionen är klar, så att andra kan börja ladda sin.

Så där har du det – 10 tips som hjälper dig att få ut det mesta av ditt elfordon.

Vi hoppas att detta var till hjälp och lätt att följa. Om du har några frågor eller vill ha mer information om detaljerna kring laddning av din bil, tveka inte att höra av dig.

Vårt team hjälper alltid våra kunder att hitta det de behöver för att göra bytet till elfordon så smidigt och okomplicerat som möjligt.

Lämna en kommentar