Är det säkert att ladda en elbil i regnet?

El och vatten är inte bästa kombinationen, vilket är anledningen till att ingenjörer har tagit många steg för att se till att de två förblir åtskilda när du laddar en elbil i regn eller snö.

Med tanke på den tid och energi som dina föräldrar antagligen ägnat åt att lära dig om alla sätt som elektricitet kan skada dig på – en gaffel i brödrosten, simning under ett åskväder, en hårtork i badkaret – kanske du undrar över hur klokt det är att blanda en laddbox och vatten.

Om du är intresserad av en elbil men undrar om det är säkert att ladda en elbil i regnet, låt oss lindra dina tvivel.

Elbilar kan säkert laddas i alla slags väder, och biltillverkare och tillverkare av laddningsutrustning har genomfört diverse tester för att bevisa det.

– “Det finns flera bestämmelser på plats för att säkerställa att laddstationer är säkra för människor att använda i utomhusmiljöer inklusive våta förhållanden”, säger Waqas Arshad, CTO för e-mobility på ABB, som tillverkar både laddboxar och DC-laddboxar (snabbladdare).

– “Det finns specifika klassificeringar och relaterade standarder som måste uppfyllas av laddningsteknik, inklusive skydd mot fuktnivåer, damm och sand; isoleringsnivåer; och motstånd mot temperaturhöjningar.”

Följande standarder omfattar laddningsutrustning för elbilar när den används för att ladda ett fordon och när den är frånkopplad. Om du till exempel tappar en ansluten sladd i en pöl kan det chocka någon med kretsens fulla effekt.

Men med en modern laddbox är sladden helt strömsatt först efter att den har anslutits till bilen och ett elektroniskt handslag mellan båda sidor bekräftar att det är säkert att börja ladda.

Arshad säger att, enligt industristandarder, måste spänningen mellan två stift på laddningskontakten förbli under 60V när utrustningen kopplas bort.

Säkerheten kommer alltid först, som man säger.

När fordonet är anslutet bildar sladden och laddningsporten en anslutning som är klassad IP44, en standard som betyder att den är tätad mot vattenstänk.

Därmed inte sagt att utrustningen är fullt vattentät.

En sammankopplad plugg kan fortfarande släppa in vatten om den besprutas direkt med en högtryckstvätt eller om fordonet är nedsänkt i översvämningsvatten, i vilket fall ingenjörer förlitar sig på elektriska skyddsanordningar för att skydda människor och utrustningen från olika typer av kortslutning.

Liksom nätsladdarna med tre stift som används på TV-apparater, kylskåp och mikrovågsugnar, är laddningssladdar för elbilar utformade så att jordstiftet är det första som tar kontakt när du kopplar in bilen och det sista som bryter kontakten när du kopplar ur bilen.

Detta jordstift upprättar en väg med minsta motstånd så att elektricitet ofarligt urladdas i jorden – snarare än någon som står i närheten – i händelse av en kortslutning.

Laddningsutrustningen och fordonet inkluderar även interna skyddssystem som omedelbart bryter strömmen och stänger av laddningen när en kortslutning upptäcks.

Som du kan se har ingenjörer skapat flera sätt att säkerställa att det är säkert att ladda en elbil även i regnet. Det är ingenting att oroa sig för med andra ord.

Det finns vissa tillfällen då du kan behöva vara extra försiktig med din elbil.

Om du måste använda en bärbar sladd för att ladda en elbil istället för en vanlig laddox eller publik laddstation, vill du se till att både enhetens sladd och uttaget du använder är i gott skick och utformade för att användas i elementen.

Om du planerar att installera 240V EV-laddningsutrustning utomhus måste du också se till att enheten du köper är godkänd för utomhusbruk.

Vissa laddboxar är speciellt utformade för att installeras i ett garage, och även om sladden och kontakten säkert kan användas i regn, kanske den väggmonterade lådan som innehåller elektroniken inte är tätad mot väder och vind.

Den sista pusselbiten är att se till att all utrusning som du använder hemma för att ladda din elbil är korrekt installerad, vilket är anledningen till att detta är ett jobb som bäst lämnas till en licensierad elektriker.

Vi installerar laddboxar i Stockholm med omnejd.

Tveka inte på att ta kontakt med oss ifall du vill ha ett gratis prisförslag.

Lämna en kommentar