Arla förvärvar helt eldriven ellastbil för leveranser i Stockholm City

Den svenska mejerijätten lägger till nya batteridrivna fordon till sin gröna flotta för tystare, renare stadsdistribution.

I sina ansträngningar att driva omställningen mot hållbara transporter har Scania ofta lyft fram värdet av att samarbeta med likasinnade progressiva företag, i “smarta partnerskap” som kan skapa varaktig positiv förändring.

Ett sådant exempel är svenska Arla, vars egna tunga transporter i Sverige har varit fossilfria sedan 2018.

Nu har mejerijättens långa och produktiva relation med Skåne stärkts ytterligare, med tillskottet av en ny batteri- ellastbil för Arlas Stockholm city leveranser.

Från början av april kommer eldistributionslastbilen att göra dagliga leveranser av Arla-produkter från sitt stadsmejeri till vissa butiker i Stockholms innerstad.

Med tre axlar och batterieffekt på 300 kWh kan lastbilen köra tyst i upp till 150 km på en laddning, vilket gör den idealisk för intensiva stadsuppdrag.

Arla har för avsikt att förvärvet av den nya ellastbilen ska bidra till att uppnå sitt mål att bidra till bättre luftkvalitet och tystare transporter i tätbefolkade områden.

Den första resan skedde i början av april, då elbilen levererade produkter från Arlas mejeri i Kallhällsområdet i Stockholm till en ICA Kvantum stormarknad på närliggande Kungsholmen.

Scania hälsade tillsammans med representanter från Arla, ICA och Naturvårdsverket Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr som var med på den korta resan.

”Elektrifieringen av leveranser innebär en fantastisk förbättring av både ljudnivå och luftkvalitet. Det är också avgörande för omställningen till ett grönare samhälle”, säger kommunalrådet König Jerlmyr.

En gemensam beslutsamhet att främja gröna transporter

– Det är roligt att se att Arla har en hög ambitionsnivå, precis som Scania, när det gäller hållbarhet och minskade klimatutsläpp, tillägger Fredrik Lundström, Fleet Sales Manager på Scania Sverige.

”Scania satsar hårt på elektrifiering. Vi bygger batterifabriker och utvecklar testanläggningar. Inom något år kommer vi även att erbjuda elbilar för tyngre regionala transporter, eftersom vi fortsätter att utöka transportmöjligheterna för elektrifiering.”

Arla, i likhet med ett växande antal av det svenska näringslivet, delar Scanias önskan att öka tempot i transportelektrifieringen.

”För att nå vårt mål att göra Stockholms transporter fossilfria måste politik och näringsliv samverka. Vi ser gärna fler satsningar på elnäten för att klara en utbyggd laddinfrastruktur och att offentliga upphandlare ställer grundläggande krav på fossilfritt bränsle för att premiera investeringar i eltransporter”, säger Helena Markstedt, Public Affairs Manager, Arla.

Lämna en kommentar