7-sitsig Volvo EX90 lanserad i Stockholm

Elbilen Volvo EX90 kommer att byggas i USA frÄn och med nÀsta Är.

Dess kÀrnmjukvara drivs av en blandning av interna system, Xavier och Orin (Nvidia Drive AI-plattformar) och Snapdragon-cockpitplattformar frÄn Qualcomm Technologies.

Bilen levererar upp till (600 km) rÀckvidd pÄ en enda laddning, enligt WLTP-testcykeln, laddas gör den Àven frÄn 10 till 80 procent batterikapacitet pÄ under 30 minuter.

Datorkraften frÄn Snapdragons cockpitplattformar har integrerats med Unreal Engine, ett tredimensionellt skapande verktyg utvecklat av Epic Games, med högpresterande datorkraft och högkvalitativ grafik för skÀrmar i bilen och head-up display.

“Volvo EX90 Ă€r ett uttalande för var vi Ă€r och vart vi Ă€r pĂ„ vĂ€g”, sĂ€ger VD för Volvo Personvagnar Jim Rowan.

“Den Ă€r helt elektrisk med en rĂ€ckvidd pĂ„ upp till 600 kilometer pĂ„ en enda laddning, designad för att ytterligare höja vĂ„ra sĂ€kerhetsstandarder, den första Volvobilen som verkligen definieras av sin mjukvara och en del av ett bredare ekosystem.”

Volvo EX90

Den dubbelmotoriga fyrhjulsdrivna versionen drivs av ett 111kWh batteri och tvÄ permanentmagnetelektriska motorer som tillsammans levererar i sin prestandaversion 380kW (517hk).

Det Àr Volvos första elbil med dubbelriktad laddning, teknik dÀr du kan anvÀnda ditt bilbatteri som en extra energiförsörjning, till exempel för att driva ditt hem, andra elektriska enheter eller en annan elbil frÄn Volvo. Smart va?

Volvo EX90 innehÄller cirka 15% Ätervunnet stÄl, 25% Ätervunnet aluminium och 48 kg Ätervunnen plast och biobaserade material, vilket motsvarar cirka 15 procent av den totala plast som anvÀnds.

Namngiven som en “osynlig sĂ€kerhetssköld” har bilen toppmoderna sensorer som kameror och radar anslutna till centrala datorer och system. Dessa kan till och med mĂ€ta ögonblickskoncentration.

Sensorerna bidrar ocksÄ till att förbÀttra tillförlitligheten och den övergripande prestandan för dess assisterade körfunktion, Pilot Assist, med en ny styrstödsfunktion vid filbyte.

EX90 har till och med möjlighet att stanna och ringa pÄ hjÀlp om föraren somnar vid ratten.

Volvo Cars sÀger att de kommer att avslöja en ny helt eldriven bil varje Är, med mÄlet att endast sÀlja helt eldrivna bilar till Är 2030 och vara 100% klimatneutrala till Är 2040.

LĂ€mna en kommentar