Endast elbilar i Stockholm City 2026

Till 2030 ska biltrafiken i Stockholm minska med 30%, jÀmfört med 2017 Ärs nivÄer. Första steget Àr en zon i de centrala delarna av Stockholm, dÀr endast elbilar och vissa gasbilar kommer att tillÄtas.

Sedan det svenska valet i september i Ă„r sker ett maktskifte i Stockholm. Socialdemokraterna, VĂ€nsterpartiet och Miljöpartiet sĂ€tter agendan för de kommande fyra Ă„ren i den svenska huvudstaden.

Fokus Àr att minska antalet bilar i innerstaden och göra plats för gÄng-, cykel- och kollektivtrafik. Planen Àr ocksÄ att fÄ in fler grönomrÄden i staden.

– Stockholm ska bli en grön promenadstad och Europas frĂ€msta cykelstad och vi ska se till att bussarna kommer snabbare och skapar plats för sĂ„dant som stockholmarna efterfrĂ„gar, som mer trĂ€d och grönska.

Vi ska göra Stockholm till en stad för mĂ€nniskor, sa Åsa Lindhagen, som Ă€r ett av Miljöpartiets nya stadsfullmĂ€ktige i Stockholm, i en artikel.

Det första steget, som Àr införandet av miljözon klass 3, startar 2024 och Àr fullt implementerat 2026.

Tusentals dödsfall i luftföroreningar varje Är

I Sverige orsakas cirka 6700 dödsfall av luftföroreningar varje Ă„r, enligt en ny studie. De högsta siffrorna finns i de större stĂ€derna och i södra Sverige.

– Varje Ă„r dör tusen stockholmare i förtid av luftföroreningar. Det mĂ„ste vi ta ansvar för. Vi mĂ„ste förĂ€ndra samhĂ€llet och vi mĂ„ste göra det enkelt för mĂ€nniskor att Ă„ka kollektivt, cykla eller köra elbil, avslutar Åsa Lindhagen.

KĂ€llor:
Studie – Luftföroreningar i Sverige
Artikel (DI) – Endast elbilar i Stockholm city

LĂ€mna en kommentar