Kina räknar med att sälja 6 miljoner elbilar 2022

China Passenger Car Association höjde sin uppskattning efter att försäljningen av nya energifordon mer än fördubblades i juli.

Försäljningen av elfordon i Kina förväntas nå rekordnivån 6 miljoner i år när efterfrågan på renare bilar ökar.

China Passenger Car Association höjde sin uppskattning från 5,5 miljoner, efter att ha släppt data som visar att leveranser av elektriska fordon mer än fördubblades i juli till cirka 486 000 enheter – vilket motsvarar 27 procent av den nya bilmarknaden.

Den totala försäljningen av personbilar ökade med 20 procent från ett år tidigare till 1,84 miljoner enheter, sade PCA på tisdagen. 

Den ökade prognosen representerar en fördubbling från förra årets 2,99 miljoner NEV-försäljning, vilket understryker den dramatiska tillväxten i efterfrågan på renare bilar i Kina, och utmaningen för äldre biltillverkare att anpassa sig på en marknad som snabbt blir grön.

Den ökade prognosen på 6 miljoner är fortfarande “relativt försiktig”, i ett uttalande från PCA, och tillägger att den kan höjas ytterligare i början av fjärde kvartalet.  

Tesla levererade 28 217 bilar, varav 8 461 gick till den lokala marknaden och 19 756 exporterade, mestadels till Europa och Asien.

Den kraftiga nedgången på 64 procent från juni orsakades främst av produktionsstopp för att uppgradera sin Shanghai-fabrik som en del av en plan för att fördubbla den årliga kapaciteten till 1 miljon fordon.

BYD, som tidigare i år avslutade produktionen av bilar som endast drivs av fossila bränslen, rapporterade tidigare en månatlig försäljning på 162 530 enheter – både rena elfordon och plug-in hybrider.

Medan Tesla och BYD dominerar EV-försäljningen, gör mindre startups också inbrytningar när efterfrågan på rena bilar ökar.

Åttaåriga Hozon New Energy Automobile, som började med att rikta in sig på kunder utanför storstäderna med budgetbilar, levererade 14 037 fordon förra månaden, inklusive 1 382 till utländska marknader.

Leapmotor Technologies, som konkurrerar i samma prisklass som Hozon, slog rekord med 12 044 bilar.

Båda presterade bättre än de större namnen Xpeng, Li Auto och Nio, även om de tre USA-noterade företagen alla levererade mer än 10 000 bilar förra månaden.

De centrala och lokala myndigheterna har också vidtagit åtgärder för att hjälpa bilindustrin att återhämta sig från covid-låsningar och restriktioner som krossade försäljningen tidigare i år.

I maj sänkte staten inköpsskatterna på vissa lågemissionspassagerarfordon med 50 procent, medan kommunerna har ställt upp med subventioner och incitament för att locka köpare.

Trots sporadiska utbrott av covid-19 i delar av landet har den totala bilproduktionen och leveranskedjorna i stort sett återhämtat sig.

Försäljningen av passagerarfordon kan återuppta tvåsiffrig tillväxt denna halva, efter att ha fallit under fyra kvartal i rad på grund av begränsningar i leveranskedjan, sa Bloomberg Intelligence-analytikern Steve Man i en ny kommentar.

Lämna en kommentar