6 fördelar med att ladda din elbil hemma i Stockholm

Efter att du har köpt din första elbil Àr det lÀtt att vilja undvika tanken av att behöva installera en laddbox hemma i Stockholm ocksÄ eftersom det Àr en extra kostnad.

En gÄng i tiden klarade du dig utan en laddbox i hemmet, nÀr du fortfarande hade en brÀnsledriven bil, sÄ varför inte nu?

Det finns dock mÄnga fördelar med att installera en laddbox hemma.

Den hÀr artikeln tar upp varför det Àr vÀrt kostnaden att installera en laddbox hemma för dig som bor i Stockholm.

Det första argumentet Àr förstÄs för din egna bekvÀmlighet.

1. En elbilsladdare hemma Àr mer bekvÀmt och sÀkert

Som mĂ„nga elbilsĂ€gare har insett Ă€r det bĂ€sta stĂ€llet att ladda ett elfordon hemma. Med en laddbox i ditt garage behöver du bara komma ihĂ„g att koppla in den nĂ€r du kommer hem.

Sen kan du vakna till ett fullt batteri och köra ut utan rÀckviddsÄngest.

Eftersom laddaren Ă€r din har du total kontroll över din laddning. Om det finns ett problem kan du snabbt Ă„tgĂ€rda det. Det kan vara frustrerande att köra runt med lĂ„gt batteri och inte hitta en ledig och fungerande offentlig laddare.

Men eftersom du Àr den enda anvÀndaren av din hemladdare kommer du inte att behöva köa bakom andra bilar eftersom laddboxen du installerat hemma alltid Àr tillgÀnglig för dig.

SĂ€kerhet Ă€r en annan anledning till varför du bör installera en laddbox hemma. Offentliga laddboxar för elbilar kan vara övergivna platser i stort sett, det vill sĂ€ga genom att parkera din bil för att ladda dĂ€r utsĂ€tter du den och dig sjĂ€lv för risker för skadegörelse, stöld etc.

Detta Ă€r extra viktigt för kvinnor att ha i Ă„tanke dĂ„ de löper en högre risk att utsĂ€ttas vid publika laddstationer Ă€n mĂ€n – statistiskt sett.

DÀremot kan du ladda i sÀkerhet Àven nÀr det regnar kraftigt.

Det finns en ekonomisk fördel med att installera en hemladdare, trots den initiala investeringen.

2. Att ladda elbilen hemma Àr billigare och mer förutsÀgbart

Att ladda din elbil hemma Àr billigare eftersom du inte kommer ha samma kostnader som offentliga laddstationer har.

PĂ„ de flesta stĂ€llen Ă€r lĂ„gtrafikperioder som över natten eller helger den bĂ€sta tiden att ladda din bil. Detta beror pĂ„ att elen vanligtvis Ă€r billigare under dessa perioder, vilket gör att du kan betala mindre för att ladda din elbil.

Du kan dock bara rikta in dig pÄ lÄgtrafikperioder nÀr laddaren tillhör dig och alltid Àr hemma, detta gÄr inte att göra ifall du nyttjar dig av publika laddstationer dÄ du fysiskt hade behövt nÀrvara mitt under natten för att ladda bilen.

Inte sÄ optimalt, med andra ord.

Du kan till och med gÄ steget lÀngre genom att sÀtta upp solpaneler för att börja producera din egna el.

Det Ă€r billigare att ladda din elbil med solpaneler Ă€n att ladda den direkt via elnĂ€tet. Förutom att betala mindre för el pĂ„ det sĂ€ttet kan du se till att du bara anvĂ€nder ren energi för att ladda dina elfordon.

Om du bryr dig om miljön bör du ocksÄ bry dig om ditt batteri, vilket tar oss till nÀsta fördel med att ladda din elbil hemma.

3. Elbilsladdning hemma Àr bÀttre för din batterihÀlsa

Även om offentliga laddare kan vara snabbare, skadar de ditt batteri mer Ă€n hemmaladdningen gör. Skadan kommer frĂ„n hur snabb laddning kan höja temperaturen pĂ„ ditt batteri alldeles för fort.

För att fördröja batterinedbrytningen sĂ„ mycket som möjligt, installera en laddbox hemma. Batteriet fylls dĂ„ lĂ„ngsammare men det Ă€r knappast ett problem eftersom du redan Ă€r hemma och sannolikt planerar pĂ„ att vara hemma i ett antal timmar.

4. En laddbox hĂ„ller lĂ€nge

Eftersom kvalitativa laddboxar för hemmet Àr hÄllbara kommer du kunna anvÀnda dem under lÄng tid.

De Àr ocksÄ kompatibla med mÄnga olika bilmÀrken (i princip alla i Sverige), vilket innebÀr att du kan byta ut din elbil utan att byta laddstation hemma.

Du kan till och med ladda en andra elbil genom att turas om.

5. En laddbox ökar vÀrdet pÄ din fastighet

FastighetsÀgare har upptÀckt att elbilsÀgare rusar pÄ fastigheter som har hemladdare.

Denna preferens gör att de kan sĂ€lja eller hyra ut fastigheter snabbare och till och med ta mer betalt för sin fastighet. Hemladdare höjer till och med vĂ€rdet pĂ„ hela stadsdelar i vissa extremfall.

6. Potentiella besparingar i kostnader för installation av laddbox

För att uppmuntra antagandet av elfordon erbjuder mĂ„nga regeringar incitament för husĂ€gare som vill installera hemladdare. Dessa kommer i form av skattelĂ€ttnader eller rabatter.

Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för dig som vill installera en laddbox hemma. Detta innebÀr att du har möjlighet att göra skatteavdrag för Grön teknik med upp till 50 % av dina kostnader (maximalt 50 000 kr) nÀr du köper en smart laddbox med installation.

AlltsĂ„ – halva priset pĂ„ en laddboxinstallation ifall du vĂ€ljer att sadla om och börja köra elbil nu. Inte en sĂ„ dĂ„lig deal, eller hur?

Slutsats

Att ladda bilen hemma i Stockholm har mÄnga fördelar. Det Àr bekvÀmt, kan spara pengar, Àr bÀttre för ditt batteri och hjÀlper din fastighet att öka i vÀrde.

Du kan hitta professionella laddboxinstallatörer online som hjÀlper dig att fÄ den bÀsta laddningsupplevelsen. Vi hjÀlper dig gÀrna.

LĂ€mna en kommentar