För- och nackdelar med elbilar

Elbilen Àr ett relativt nytt koncept inom bilindustrins vÀrld.

Vad som en gÄng varit en dröm har kommit att bli vardag.

Även om vissa företag har baserat hela sin bilmodell pĂ„ att vara proaktiv och anvĂ€nda el, erbjuder vissa Ă€ven hybridfordon som fungerar utan bĂ„de el och gas. 

En elbil som Nissan Leaf, Ford Focus Electric eller Tesla Model S, Chevrolet Volt Àr ett utmÀrkt sÀtt för dig att inte bara spara pengar utan ocksÄ bidra till en mer hÀlsosam och stabil miljö för mÀnniskorna i din omgivning.

Bilar producerar en hel del koldioxidutslÀpp som slÀpps ut i vÄr naturliga atmosfÀr, vilket gör oss sÄrbara för saker som föroreningar och vÀxthusgaser. För att pÄ ett positivt sÀtt hjÀlpa miljön vi lever i Àr en elbil ett stort steg framÄt.

Genom att köpa en elbil kunde du Àven fÄ ett statlig bidrag som belöning för att du var miljömedveten. Regeringen har lÀmnat besked om att klimatbonusen upphör den 8 november i Är. Det innebÀr att den som köper eller bestÀller en klimatbonusbil efter det datumet inte kommer att fÄ nÄgon klimatbonus.

Även om du kanske betalar mer för din elbil inledningsvis, överskuggar fördelarna nackdelarna. Det finns dock fortfarande tvĂ„ aspekter att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du funderar pĂ„ att investera i ett elfordon för dig och din familj.

Elbilar fÄr sin ström frÄn laddningsbara batterier installerade i bilen. Dessa batterier anvÀnds inte bara för att driva bilen utan ocksÄ för att fungera som lampor och torkare exempelvis.

Elbilar har fler batterier Àn en vanlig bensinbil. Det Àr samma typ av batterier som vanligtvis anvÀnds nÀr man startar en bensinmotor. Den enda skillnaden Àr det faktum att i elfordon har de fler av dem, som anvÀnds för att driva motorn.

Fördelar med en elbil

En elbil kan vara ett bra sÀtt för dig som konsument att spara mycket pengar pÄ bensin. Det finns dock mÄnga fler anledningar till varför du bör investera i en elbil i den moderna tekniken. HÀr Àr nÄgra.

1. Ingen bensin krÀvs

Elbilar laddas helt av den elektricitet du tillhandahĂ„ller, vilket innebĂ€r att du aldrig behöver köpa bensin igen. Att köra gamla bensin- eller dieselbilar kan brĂ€nna ett hĂ„l i din ficka eftersom brĂ€nslepriserna har gĂ„tt upp i alla tider – i synnerhet med start Ă„r 2022 dĂ„ Ukraina blev invaderat av Ryssland.

Kostnaden för att ladda en elbil hemma Ă€r cirka 90–200 kronor om du laddar din elbil frĂ„n ett tomt batteri till ett fulladdat. Kostnaden Ă€r baserad pĂ„ en batterikapacitet pĂ„ cirka 50–100 kWh och ett elpris pĂ„ 2 kronor.

El Àr alltsÄ uppenbarligen till stor del billigare Àn bensin.

Om man laddar sin bilar i garaget och dessutom kompletterar det genom att installera nĂ„gra solpaneler, kan det priset sĂ€nkas ytterligare – vilket ger Ă€nnu fler besparingar i lĂ€ngden.

2. BekvÀmare

Elfordon Àr lÀtta att ladda, och det bÀsta Àr att du inte lÀngre behöver Äka till bensinstationen för att ladda din bil innan du ger dig ut pÄ vÀgen!

Även ett vanligt hushĂ„llsuttag skulle kunna anvĂ€ndas för att ladda en elbil, trots att vi avrĂ„der frĂ„n detta starkt. TĂ€nk pĂ„ att laddning via ett hushĂ„llsuttag ska ses som en tillfĂ€llig laddlösning, t ex pĂ„ resan och du bör ladda med max 10A i ett hushĂ„llsuttag. Ska du ladda kontinuerligt Ă€r en laddbox eller ett CEE-uttag att rekommendera.

3. Besparingar

Elbilar kan drivas för mycket lÄga priser, och mÄnga nya bilar kommer att erbjuda stora incitament för dig att fÄ pengar tillbaka frÄn regeringen för att du blir grön. En elbil kan ocksÄ vara ett bra sÀtt att spara pengar i ditt eget liv.

4. Inga utslÀpp

Den största fördelen med ett elfordon Àr förstÄs dess minimala utslÀpp. Elbilar Àr 100 procent miljövÀnliga eftersom de körs pÄ eldrivna motorer.

Den avger inte giftiga gaser eller rök i miljön eftersom den drivs av en ren energikĂ€lla.

De Àr till och med bÀttre Àn hybridbilar eftersom hybrider som körs pÄ gas producerar utslÀpp. Du kommer att bidra till ett hÀlsosamt och grönt klimat genom att Àga en bil driven pÄ el.

5. Popularitet

Elbilar vÀxer i popularitet. De Àr nÀstan tre gÄnger sÄ effektiva som bilar med förbrÀnningsmotorer, enligt Wikipedia. Med populariteten kommer alla nya typer av bilar som slÀpps ut pÄ marknaden som Àr unika, vilket ger dig en mÀngd valmöjligheter framÄt.

6. SÀker att köra

Elbilar genomgĂ„r samma konditions- och testprocedurer som andra brĂ€nsledrivna bilar. En elbil Ă€r sĂ€krare att anvĂ€nda, med tanke pĂ„ deras lĂ€gre tyngdpunkt, vilket gör dem mycket mer stabila pĂ„ vĂ€gen vid en kollision.

Om en olycka Àr framme kan man förvÀnta sig att krockkuddar öppnas och strömförsörjningen bryts frÄn batteriet. Detta kan förhindra att du och andra passagerare i bilen skadas allvarligt.

Elbilar Àr mindre benÀgna att explodera pÄ grund av frÄnvaron av brÀnnbart brÀnsle eller gas.

7. Kostnadseffektiv

Tidigare skulle det kosta en förmögenhet att Àga en elbil. Men med mer tekniska framsteg har bÄde kostnaden för en elbil och underhÄll gÄtt ner.

Massproduktionen av batterier och tillgÀngliga skattelÀttnader sÀnkte kostnaderna ytterligare, vilket gjorde det mycket mer kostnadseffektivt för gemene svensk att investera i en.

8. LÄgt underhÄll

Elbilar körs pÄ eldrivna motorer, och dÀrför finns det inget behov av att smörja motorerna, nÄgot som har med förbrÀnningsmotorn att göra eller massor av underhÄllsuppgifter som vanligtvis förknippas med en gasmotor.

Annat dyrt motorarbete Àr ett minne blott.

DÀrför har underhÄllskostnaden för dessa bilar sjunkit. Du behöver inte skicka den till bilmekanikern ofta som du gör för en vanlig bensindriven bil.

9. Minskat buller

Elbilar sÀtter stopp för buller eftersom de Àr mycket tystare. Elmotorer kan ge mjuk körning med högre acceleration över lÀngre strÀckor. MÄnga Àgare av elbilar har rapporterat besparingar pÄ upp till hundratusentals kronor om Äret. 

10. Batteritid & kostnad

Batterier Ă€r en integrerad del av ett elfordon. De flesta elbilsbatterier Ă€r litiumbatterier, och deras kostnader ökar för varje Ă„r.

Den fulla kapaciteten hos en litiumjonbattericell bör vara bra för 300 till 500 cykler. Ett bra batteri kan hÄlla i upp till tio Är. Med den förbÀttrade tekniken förvÀntas kostnaderna för dessa batterier för dig som konsument sjunka Ànnu mer dock.

11. LÀtt att köra

I bilvÀrlden har elbilar den enklaste körmetoden.

Kommersiella elbilar kommer med en vÀxellÄda som bestÄr av endast en riktigt lÄng vÀxel och lider inte heller av stopproblemet som bensinbilar gör.

Detta eliminerar effektivt behovet av att lÀgga till en kopplingsmekanism för att förhindra att det hÀnder.

DÀrför kan du manövrera en elbil med bara gaspedal, bromspedal och ratt.

En annan riktigt anvĂ€ndbar funktion Ă€r regenerativ bromsning. I vanliga bilar Ă€r bromsningsprocessen ett totalt slöseri med kinetisk energi som frigörs som friktionsvĂ€rme. Men i ett elfordon anvĂ€nds samma energi för att ladda batterierna.

Med tanke pÄ att efterfrÄgan pÄ olja bara kommer att öka nÀr oljan börjar ta slut, kommer en elbil med största sannolikhet att vara det normala transportsÀttet i framtiden.

Företag som Nissan och Tesla erbjuder fantastiska elektriska bilar med enastÄende fördelar för mÀnniskor som bestÀmt sig för att investera i en. Du kommer att spara inte bara dig sjÀlv utan Àven din familj en enorm summa pengar varje Är.

Det Àr vart varenda krona, tycker vi.

MiljöpÄverkan frÄn en elbil Àr lika med noll, vilket innebÀr att du minskar ditt koldioxidavtryck avsevÀrt och bidrar till en betydligt bÀttre miljö.

HÀr kan du berÀkna ditt klimatavtryck med hjÀlp av en kalkylator.

Nackdelar med en elbil

Även om argumenten för det positiva har blivit mycket tydliga, finns det ocksĂ„ nĂ„gra nackdelar som varje individ mĂ„ste tĂ€nka pĂ„ innan de bestĂ€mmer sig för att göra en elbil till sin nĂ€sta stora investering. Dessa skĂ€l Ă€r:

1. Publika laddningspunkter

Elektriska laddstationer Ă€r fortfarande i utvecklingsstadiet. Det Ă€r inte mĂ„nga stĂ€llen du besöker dagligen i Sverige som kanske har elektriska laddstationer för ditt fordon, vilket innebĂ€r att om du Ă€r pĂ„ en lĂ„ng resa eller bestĂ€mmer dig för att besöka familjen pĂ„ landsbygden eller i en förort och batteriet tar slut – kan det vara svĂ„rare att hitta en laddstation Ă€n en bensinstation.

Du kan alltsÄ fastna dÀr du Àr.

Tills dess att publika laddstationer blir mer utbredda i Sverige, se till att du har nÄgorlunda koll pÄ vart du kan ladda din elbil i din omedelbara nÀrhet ifall du behöver det.

2. Den initiala investeringen Àr stor

Eftersom elbilar Ă€r vĂ€ldigt nya kan du bli förvĂ„nad nĂ€r du tar en titt pĂ„ det genomsnittliga priset för en elbil. Även de mer prisvĂ€rda mĂ€rkena kan ligga pĂ„ mellan 300 000 – 400 000 kronor.

Om du letar efter ett lyxalternativ kanske du betalar 800 000 kr eller till och med mer. Även om tekniken gĂ„r framĂ„t och priset för att producera elbilar fortsĂ€tter att sjunka, mĂ„ste du fortfarande betala 100 000 kr till 500 000 kr mer för en elbil Ă€n för en bensindriven bil i vissa fall.

3. El Àr inte gratis

Elbilar kan ocksÄ vara ett krÄngel pÄ din energirÀkning om du inte övervÀger alternativen noggrant. Om du inte har undersökt den elbil du vill köpa, kanske du gör en oklok investering.

Ibland krĂ€ver elbilar en enorm laddning för att fungera korrekt – vilket kan se dĂ„ligt ut pĂ„ din elrĂ€kning varje mĂ„nad.

Är du sĂ€ker pĂ„ ditt elpris?

Dubbelkolla det innan du bestÀmmer dig för att investera i en elbil.

4. Kort rÀckvidd och hastighet

Elbilar begrÀnsas av deras rÀckvidd och hastighet. De flesta av dessa bilar har en rÀckvidd pÄ cirka 313 km (i genomsnitt) och behöver dÄ laddas om igen.

Du kan bara inte anvÀnda dem för lÄnga resor just nu, Àven om det förvÀntas bli bÀttre i framtiden.

5. LĂ€ngre laddningstid

Även om det bara tar ett par minuter att tanka din bensindrivna bil, tar en elbil cirka 4-6 timmar och ibland till och med en hel dag att bli fulladdad.

DÀrför behöver du dedikerade laddstationer eftersom tiden det tar att ladda upp en elbil Àr ganska lÄng. Tidsinvesteringen och nödvÀndig planering avskrÀcker alltsÄ vissa mÀnniskor.

Det finns nĂ„gra kit som kan minska laddningstiden. Men Ă„terigen, det kommer att bli en extra investering. SĂ„ tĂ€nk pĂ„ det ocksĂ„.

6. Tystnad som en nackdel

Tystnad kan vara en nackdel eftersom folk gillar att höra ljudet av en bil som kommer bakom dem för sÀkerhets skull.

En elbil Àr dock tyst och kan i vissa fall leda till olyckor pÄ grund av dess tysthet.

7. Normalt med 2-sits

De flesta elbilar som finns tillgÀngliga idag Àr smÄ och endast tvÄsitsiga.

De Àr inte avsedda för hela familjen, och en tredje person kan göra en resa för de andra tvÄ passagerarna lite obekvÀm.

8. Batteribyte

Beroende pÄ batterityp och anvÀndning mÄste batterierna i nÀstan alla elbilar bytas vart 3-10 Är.

9. Inte lÀmplig för stÀder, med brist pÄ energi

Eftersom elbilar behöver kraften för att ladda upp Ă€r de stĂ€der som redan har akut strömbrist inte lĂ€mpliga för elbilar. Förbrukningen av mer ström skulle hĂ€mma deras dagliga strömbehov.

10. LÀgre antal valmöjligheter

Marknaden för elbilar vÀxer idag, utan nÄgra tecken pÄ att sakta ner. Men sanningen Àr att det finns fÀrre alternativ att anpassa och vÀlja estetiken pÄ din elbil.

Samtidigt Ă€r den stora mĂ€ngden anpassning tillgĂ€nglig med traditionella bilar. Detta kommer sannolikt att förĂ€ndras med tiden, men för mĂ„nga mĂ€nniskor kommer det att vara en nackdel.

11. Minimal mÀngd föroreningar

Elfordon Ă€r inte heller 100 % utslĂ€ppsfria; de orsakar en liten mĂ€ngd föroreningar indirekt. De batterier och elektricitet som behövs för laddning genereras inte nödvĂ€ndigtvis frĂ„n förnybara energikĂ€llor.

12. Klimatbonusen har upphört

Regeringen har lÀmnat besked om att klimatbonusen upphör den 8 november Är 2022. Det innebÀr att den som köper eller bestÀller en elbil efter det datumet inte kommer att fÄ nÄgon klimatbonus.

Vi hoppas den hÀr artikeln har hjÀlpt dig inse för- och nackdelarna med elbilar.

LĂ€mna en kommentar