Är din elbil så miljövänlig som du tror?

Elbilar i vissa länder förorenar mer än fordon med förbränningsmotorer, visar ny data.

Elfordon är ett kraftfullt vapen i världens kamp för att slå den globala uppvärmningen, men deras påverkan varierar enormt från land till land och på vissa ställen förorenar de mer än bränslemotorer, visar dataanalys.

I Europa, där försäljningen ökar snabbast i världen, genererar elbilar i Polen och Kosovo faktiskt mer koldioxidutsläpp eftersom näten är så kolberoende, enligt uppgifter som sammanställts av forskningskonsultföretaget Radiant Energy Group (REG).

På andra håll i Europa är bilden dock bättre, även om de relativa koldioxidbesparingarna beror på vad som försörjer näten och vilken tid på dygnet fordonen laddas.

Bäst presterar är kärnkrafts- och vattenkraftsdrivna Schweiz med 100 procent koldioxidbesparingar gentemot bensinfordon, Norge 98 procent, Frankrike 96 procent, Sverige 95 procent och Österrike 93 procent, enligt studien som delas med Reuters.

Eftersläpande är Cypern med 4 procent, Serbien 15 procent, Estland 35 procent och Nederländerna 37 procent.

En elbilsförare i Europas största biltillverkare Tyskland, som förlitar sig på en blandning av förnybara energikällor och kol, sparar 55 procent växthusgaser, visade uppgifterna också.

I länder som Tyskland eller Spanien med stora investeringar i sol- och vindkraft innebär bristen på lagring av förnybar energi att mängden kol som sparas genom att köra en elbil beror mycket på när på dygnet du laddar.

Laddning på eftermiddagen – när sol och vind är vanligare – sparar 16-18 procent mer kol än på natten när elnäten är mer benägna att drivas av gas eller kol.

Analysen, baserad på offentlig data från Europas transparensplattform för överföringssystemoperatörer ENTSO-E och Europeiska miljöbyrån (EEA), kom före onsdagens diskussioner om transport vid COP26-toppmötet .

Den visade hur bilindustrins förmåga att minska utsläppen är beroende av att hitta bättre sätt att koldioxidutlösa elnät och lagra förnybar energi – utmaningar som många europeiska länder ännu inte har övervunnit.

Litiumjonbatterier kan bara lagra energi med full kapacitet i upp till cirka fyra timmar, vilket innebär att även länder som köper betydande mängder sol- och vindkraft under dagen kämpar för att hålla den igång för nattladdning.

Tills konsekvent, koldioxidsnål energi finns tillgänglig i hela regionen, måste elbilsförare som är angelägna om att minska sitt fotavtryck och ingenjörer som designar laddningsinfrastruktur ta hänsyn till dessa skillnader, sa de tysk- och USA-baserade REG-forskarna.

“Elektricitet har förmågan att koldioxidutlösa transporter på ett sätt som förbränningsmotorer aldrig kommer att göra”, säger forskaren Sid Bagga.

“Men koldioxideffekten av elektrifiering varierar dramatiskt beroende på ett lands energimix … Länder måste anta trovärdiga och uppnåeliga strategier för att minska koldioxidutsläppen om elbilsövergången ska bli en framgång.”

Klyftan i utsläpp mellan el- och bensindrivna fordon har minskat under de senaste åren eftersom biltillverkare är medvetna om att de skulle behöva uppfylla EU:s koldioxidminskningsmål samtidigt som de fortfarande säljer de flesta bilar med förbränningsmotorer, vilket gör deras motorer mer bränsleeffektiva.

Som ett resultat sjönk koldioxidintensiteten för nyregistrerade bensindrivna bilar i Europa i genomsnitt med 25 procent mellan 2006 och 2016, enligt EEA-data.

Försäljningen av elbilar i Europa drivs av statliga subventioner och regleringar mot nya förbränningsmotorbilar från 2035.

Var femte fordon som såldes i Europa förra kvartalet var ett elfordon, och konsultföretaget Ernst & Young förväntar sig att försäljningen av nollutsläppsmodeller kommer att överträffa förbränningsmotorvarianter i absoluta tal till 2028.

Det är inte länge kvar tills allt vi i stort sett har på våra gator är elbilar.

Biltillverkare, inklusive General Motors, Stellantis och Volkswagen Group, har satt upp målet att sälja mestadels eller uteslutande elbilar i Europa under de kommande åren, med GM som förbundit sig till en elektrisk europeisk serie senast 2022 och VW siktar på 70 procent helelektrisk försäljning till 2030.

REG:s studie baserades på data från 1 januari till 15 oktober 2021. Den jämförde utsläpp från laddning av ett elfordon som matchar en Tesla Model 3-effektivitet för att köra 100 km med utsläpp som genereras genom att tanka det genomsnittliga bensindrivna fordonet för samma avstånd.

Länder där laddning av ett elfordon är över 85 procent renare än att köra en bensindriven bil tenderar att vara de som har en konsekvent energiförsörjning med lågt koldioxidutsläpp, nämligen vattenkraft eller kärnkraft.

Inte ens då finns det några hårda regler om vilken energikälla vid vilken tidpunkt som leder till lägst koldioxidtillgång i hela EU: till exempel i Sverige blåser det mer på natten.

Att ladda en elbil i Irland, som hämtar 46 procent av sin energi från förnybara energikällor, sparar ungefär samma andel kol som i Moldavien, som hämtar 94 procent av energin från gas, fann studien, eftersom Irlands fossila reservbränslen är mer kolintensiva.

“Irland producerar en högre mängd koldioxidfri el än Moldavien – men landet får också cirka 13 procent av sin el från olja (vilket är 1,8 gånger smutsigare än gas), 9 procent från kol (2,3 gånger smutsigare än gas) och 3 procent från torv (2,6 gånger smutsigare än gas), säger Bagga.

Lämna en kommentar